De vries door de jaren

Over ons

1913

Het begin

De Vries begon als groentekweker. De opa van Dirk 2 begon zijn gekweekte groentes te verhandelen op de veiling. Op de veiling kreeg hij te weinig geld voor zijn AGF- producten en vandaar ging hij zijn handel zelf verkopen in de binnenstad van Den Haag. Hij kreeg de handel in de binnenstad van Den Haag door vanaf zijn woning in Valkenburg Z.H. met de hondenkar er naartoe te rijden. Het transport werd makkelijker door de komst van de vrachtauto in 1930.

1933

De eerste groothandel

D. de Vries ging zich vestigen op de groothandelsmarkt op de Groenteweg nabij het Zuiderpark in Den Haag. Op de groenteweg was het zo’n 7 jaar mogelijk om handel te drijven, echter kwam de handel bijna stil te staan door de komst van de Duitsers. Dit kwam doordat er veel voedsel, dus ook groenten en fruit, door de Duitsers in beslag werd genomen. Door de extreme voedseltekorten en de armoede in die tijd, probeerde de opa van Dirk 2, toch nog enkele van zijn gekweekte groentes te verhandelen. Dit deed hij door met zijn paard en wagen vanaf zijn woonplaats in Valkenburg naar Den Haag te rijden. Door de enorme voedseltekorten en de inflatie kon hij zijn handel alleen verkopen door middel van ruilhandel. Vanaf het begin van de groenteveiling in 1933 bevond er zich in bijna elk Westlands dorp een veiling. De handel die werd geveild via de klok, kwam om praktische redenen binnen met boten.

Dit is een afbeelding van hoe de groenten in die tijd de veiling binnen kwam.
Van 1915 tot 1990 werd er geveild via de klok. Van 1990 tot heden wordt er geveild op afstand via computers. Deze foto is van omstreek 1920 op de veiling in Katwijk.

1965

Dirk 2 neemt het bedrijf over van zijn vader

Dirk 2 neemt het bedrijf over van zijn vader. Het bedrijf was nog steeds gevestigd op de Groenteweg nabij het Zuiderpark in Den Haag.

Dit is een afbeelding van hoe de groenten in die tijd de veiling binnen kwam.
Op stoeltje 23 is Dirk 2 inkopen aan het doen op de veiling in Pijnacker.

1993

Verhuizing naar het Forepark

De groothandelsmarkt verhuisde naar het Forepark in Den Haag (Leidschenveen), waar het bedrijf tegenwoordig nog steeds gevestigd is. Door de verhuizing zijn er van de 50 handelaren op de oude markt, nog maar ongeveer 14 groothandelspartijen over op het Forepark. Daarom heeft Dirk 2 in die tijd nog twee groothandels overgenomen inclusief het personeel, in de hoop het klantenbestand en de omzet van deze bedrijven ook over te nemen.

Dit is een afbeelding van hoe de groenten in die tijd de veiling binnen kwam.

1996

D. de Vries anno nu

Het bedrijf werd overgenomen door Dirk 3. Een van de grootste veranderingen in de loop der jaren is dat de handel minder via de veilingen wordt verkocht, maar meer en meer via telers en tussenhandelaren. Voor die tijd werd de handel grotendeels ingekocht via de veiling.

2017

Overname gebroeders Verheij

D. De Vries neemt gebroeders Verheij over. De focus bij de gebroeders Verheij lag vooral op het verhandelen van hard- en zacht fruit. Zelf focuste we ons voor die tijd vooral op aardappelen, groenten en enkele fruitsoorten. Door de overname kunt u bij ons terecht voor het totaalpakket voor de allerbeste AGF- producten. Voor het assortiment kunt u hier klikken.

2020

D. de Vries anno nu

Anno 2020 zijn er nog maar vijf groothandels in groenten en fruit te vinden op het Forepark. Dit komt doordat de markt voor AGF sterk veranderd is. Door elke dag de allerbeste kwaliteit aardappelen, groenten en fruit voor u te selecteren, kunnen wij en onze klanten een onderscheidend vermogen bieden tegen de veranderende AGF- markt. Door onze uitstekende service en top kwaliteit producten, hopen wij u nog lang te kunnen bedienen.
Dit is een afbeelding van hoe de groenten in die tijd de veiling binnen kwam.